Velkommen til Klubben for F.T Spaniels

Field Trial Spaniels stammer fra England, og ordene Field Trial betyder markprøve, men det er et rent dansk fænomen, at vi bruger denne betegnelse.
I hjemlandet registreres de som Springer Spaniel og Cocker Spaniel, sammen med udstillings Spaniels. Men FT Spaniels, kaldes Working Spaniels i England. Der er altså en skarp adskillelse mellem showhunde og jagthunde.

Lidt historie

Gamle malerier fra femtenhundredetallet viser Spaniels på jagt, hvor de bruges til at jage vildtet op (støde – flushe vildt), hvorefter en falk blev sendt af sted for at dræbe, eller der blev kastet et net over den rejste fugl. Sjovt nok ligner de afbilledede Spaniels, de Spaniels, vi kender idag som FT Spaniels.

De to racer

Der findes 2 racer i Danmark, nemlig FT Springer Spaniel og FT Cocker Spaniel. Forskellen ligger primært i størrelsen. En Springer er større end en Cocker, men da hundene udelukkende avles på baggrund af deres brugsegenskaber (”brain before beauty”), varierer størelserne en del indenfor den enkelte race. Jagt-og brugsmæssigt er de meget ens, men naturligvis er der forskel på den måde de arbejder på i terrænet.


Hvordan arbejder en FT Spaniel

En Spaniel er en stødende og apporterende hund, der jager kort under bøssen, d.v.s. max. 15-20 meter til hver side fra skytten. Den er hårdtgående og hurtig og skyer ikke det hårdeste krat og skrub, og når den har jaget et stykke vildt op, skal den omgående stoppe eller sætte sig. Derefter skal den på kommando apportere det nedlagte stykke vildt. Lyd i form af piberi, gøen og bjæffen tolereres ikke, ligesom enhver form for hårdmundethed er udelukket. FT Spaniels besidder meget stor jagtlyst, og apporterer spontant og af lyst. Den store jagtlyst og arbejdskapacitet kombineret med stor dressurbarhed, har iøvrigt medvirket til, at de også anvendes som narko og bombehunde. Alle disse egenskaber, er fremavlet ved intensiv avl på brugshunde, der har opnået resultater på markprøver igennem rigtig mange år.

FT Spaniels i Danmark

Antallet af FT Spaniels eksploderede nærmest fra sidst i halvfemserne baseret på importer af Engelske hunde, og der registreres årligt ca. 700-900 hvalpe i Danmark. Racerne er blevet de næststørste jagthunderacer i Danmark, kun overgået af Labradoren. Cockernes andel ligger nu på ca. 15-20%. Populariteten skyldes mange ting, men jagtformen idag og de terræner vi har til rådighed som jægere, egner sig til Spaniels. Det er også en mindre hund, der er blød og hengiven og ikke kræver ekstrem meget motion samtidig med, at deres bløde og yderst venlige temperament gør dem til endog meget behagelige familiehunde også.

Cocker 2