Cocker Hvalp 1

Klubben for Field Trial Spaniels anbefaler nye hvalpekøbere at vælge hvalpe fra kuld, hvor begge forældre er markprøvepræmierede. Herved sikrer du bedst, at den hund, du skal have glæde af de næste mange år, har de kvaliteter, der er karakteristiske for racen.

Markprøverne er avlsvejledende og har igennem alle år været det filter, dygtige hundefolk har brugt til at fremavle hunde med gode jagtinstinkter, energi og en fantastisk samarbejdsvilje. Markprøvepræmiering giver ikke garanti mod hunde med fejl, men den er i høj grad medvirkende til at uønsket adfærd som hårdmundethed, lydgivning m.m. ikke bringes videre i avlen.

De brugsmæssige egenskaber skal selvfølgelig vægte mest, men det er absolut ikke skadeligt, at også sundhedsoplysninger er kendt på forældredyrene. Som hvalpekøber har du flere muligheder for at undersøge markedet. Her på hjemmesiden kan du se listen over de hunde, der har opnået titlen Dansk Field Trial Champion (DK FTCh).

Man skal her være særlig opmærksom på, at en stærk tævelinie giver større garanti for hvalpe med de ønskede jagtegenskaber. Som medlem af klubben kan du desuden følge markprøveresultater fra den indeværende sæson. Der kan også være fremragende avlshunde, der ikke føres mere, men som har vist deres værdi tidligere, og som måske endda har vist deres værd ved tidligere kuld.

Vi anbefaler, at du besøger den kennel, du ønsker at købe en hund fra. Her kan du ved selvsyn se, om hundene lever under fornuftige vilkår og få en ide om psyken hos den ene eller måske begge forældredyr. Du kan roligt spørge avlerne, hvorfor de har valgt kombinationen af pågældende tæve og hanhund. Kopi af begge forældres stamtavler kan være en nyttig information. Når du betragter en stambog, kan det være nyttigt at sætte sig ind i begreber som linieavl, udavl og indavl. Du kan evt. læse artiklerne "Sandheden bag succesrig avl" skrevet af Joe Irving og oversat af Ole Geert Dam. Artiklerne er trykt i F.T. Spaniel & Jæger nr. 4 og 5 2007.

Det kan forventes, at avleren har sørget for, at hvalpen er chippet, har fået ormekur samt evt. parvovirus vaccination. Det er en rigtig god idé at kontakte en avler, så snart du har taget beslutningen om køb, da der sikkert er andre, som har fået samme idé. Giver besøget dig anledning til nogen tvivl, bør du vælge en anden kennel.

Held og lykke med dit hvalpekøb.